Radio Białystok | Wiadomości | Jakie podlaskie produkty powinny znaleźć się w kanonie polskiej kuchni?
Kiszka i babka ziemniaczana, a może sękacz i kartacze? Jakie podlaskie produkty powinny znaleźć się w kanonie polskiej kuchni? Taką listę chce stworzyć Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Swoje typy może zgłosić każdy. Na zgłoszenia urzędnicy czekają jeszcze tylko do soboty (15.12) pod adresem: sekretariat.pj@minrol.gov.pl.
Pytani przez nas mieszkańcy Białegostoku mają już swoje typy. Wskazują, że charakterystyczne dla naszego regionu są m.in. kiszka i babka ziemniaczana, kartacze, pierogi, a także popularne głównie w północnej części regionu sękacze.
Jedna z pytanych przez nas osób wskazała też na wigilijne danie, czyli kutię.
Współwłaścicielka jednej z restauracji w Supraślu Maria Łukaszewicz mówi, że bardzo charakterystyczne dania dla kuchni podlaskiej to właśnie kiszka i babka ziemniaczana.
Wszystkie restauracje w Supraślu zachęcają do zjedzenia kiszki albo babki ziemniaczanej. To jest nasza tradycja z dziada pradziada, gdzie blacha babki była praktycznie w każdy piątek
- mówi Maria Łukaszewicz.
Ministerstwo tworzy kanon kuchni polskiej z okazji 100-lecia niepodległości. Chodzi o promowanie polskiej żywności na świecie.
"Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej" - czytamy na stronie ministerstwa.
Więcej szczegółów jest na stronie internetowej ministerstwa.
Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz
To sposób na rodzinne spędzenie czasu i poznanie tajników podlaskiej kuchni.