Radio Białystok | Magazyny | Smaki Podlasia | Kulebiak - przepis Elżbiety Fleks z Wólki Nadbużnej koło Siemiatycz
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
2 łyżki masła
3 jajka
szklanka mleka
5 dkg drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
0,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
szklanka suszonych grzybów
Przygotowanie:
Kapustę gotujemy do miękkości. Oddzielnie gotujemy też grzyby wcześniej namoczone w wodzie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i dodajemy posiekane: kapustę i grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do pogrzanego mleka kruszymy drożdże i dodajemy 2 łyżki masła. Jajka roztrzepujemy z łyżeczką cukru. Do miski wsypujemy mąkę i łyżeczkę soli, dodajemy mleko z drożdżami i jajka, całość zagniatamy około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasta, które dzielimy na połowę. Rozwałkowane ciasto kładziemy do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na placek kładziemy farsz, który przykrywamy drugą warstwą rozwałkowanego ciasta. Kulebiak smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smażone pierogi z warzywami
Obwarzanki serowe
Dorsz w sosie pomidorowym
Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek
Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy
Jaglanka z daktylami i czekoladą.
ciastka z kozim serem
łosoś z risotto z selera i z cykorią
Zupa staropolska
Prowadzący:
Renata Reda