Radio Białystok | Wiadomości | "Smaki Podlasia" - festyn nie tylko dla łasuchów

"Smaki Podlasia" - festyn nie tylko dla łasuchów

autor: Renata Reda

17.06.2018, 07:24, akt. 18:07

To sposób na rodzinne spędzenie czasu i poznanie tajników podlaskiej kuchni.

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda


0:00
0:00
Festyn "Smaki Podlasia" - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


0:00
0:00
Konkurs kulinarny był jednym z elementów festynu "Smaki Podlasia" - relacja Renaty Redy | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie w niedzielę (17.06) impreza plenerowa "Smaki Podlasia".

Można było spróbować dziczyzny, zobaczyć pokaz pieczenia dzika na rożnie, wziąć udział w warsztatach i pokazach kulinarnych. Podczas festynu można też było obejrzeć tradycyjne, ludowe narzędzia służące do przerobu zbóż na mąkę i kasze, czyli różnego rodzaju żarna i stępy. Uczestnicy festynu też mogli sami zrobić mąkę, czy upiec podpłomyki.

Na ekspozycji poświęconej bimbrownictwu na Podlasiu znany białostocki aktor Ryszard Doliński opowiadał o regionalnych sposobach wyrobu alkoholu.

Festynowi, tradycyjnie już, towarzyszył konkurs kulinarny na najlepszy Smak Podlasia. Jego uczestnicy mogli korzystać tylko z tradycyjnych przepisów.

Na imprezie swoje wyroby sprzedawali regionalni twórcy. 

| red: mak, maj


PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Uczniowie walczyli w konkursie i gotowali tradycyjne regionalne potrawy [zdjęcia]

5.03.2018, 10:15

M.in. kartacze z gęsiną, fyrsztyk tatarski, czy kakory - to dania finałowe konkursu - "Gotuj z klasą!". W poniedziałek (05.03) w Białymstoku dwanaście dwuosobowych zespołów ze szkół rolniczych z Podlaskiego walczyło o główną nagrodę, jaką jest staż w ekskluzywnej restauracji.


Smaki wschodniej Polski w Drohiczynie

29.07.2017, 07:53

Kuchni podlaskiej, lubelskiej i podkarpackiej będzie można spróbować w ten weekend (29-30.07) w Drohiczynie.


Ocalić od zapomnienia kulinarne perełki regionu – finał konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów"

17.05.2017, 15:28

Dzięki tej inicjatywie udało się rozpropagować i ocalić od zapomnienia wiele kulinarnych perełek regionu.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok