Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Macierzanka, dziurawiec czy kora z kruszyny - kiedyś w powszechnych użyciu, dziś wracają do łask.
W suwalskiej uczelni oraz siedzibie Suwalskiego Parku Krajobrazowego odbyły się 2-dniowe warsztaty zielarskie.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Była to okazja do bliższego poznania gatunków roślin i ziół, które można wykorzystywać w lecznictwie, ale także w kuchni oraz w produkcji domowych kosmetyków. Jak podkreślali uczestnicy warsztatów, to ważne, żeby przypominać młodszemu pokoleniu rośliny, które dawniej używano na co dzień.
Jest to projekt Suwalskiego Parku Krajobrazowego, który konsekwentnie sięga do tradycji.
Uczą się siekać, łączyć smaki, szukać inspiracji i tworzyć dania używając najprostszych regionalnych produktów. W Starym Folwarku 40-osobowa grupa z Suwalszczyzny i Sejneńszczyzny pod profesjonalny okiem szefa kuchni uczy się gotować w duchu slow food.