Radio Białystok | Wiadomości Studio Suwałki | Kulinarne warsztaty w duchu slow food w Starym Folwarku

Kulinarne warsztaty w duchu slow food w Starym Folwarku

5.06.2011, 18:10, akt. 18:10

Fot. Iza Kosakowska
Fot. Iza Kosakowska

Uczą się siekać, łączyć smaki, szukać inspiracji i tworzyć dania używając najprostszych regionalnych produktów. W Starym Folwarku 40-osobowa grupa z Suwalszczyzny i Sejneńszczyzny pod profesjonalny okiem szefa kuchni uczy się gotować w duchu slow food, trwają tam bowiem warsztaty kulinarne w ramach projektu "Kucharz - artystyczny zawód przyszłości".

Warsztaty trwają 3 tygodnie a zajęcia odbywają się w weekendy. Uczestnicy otrzymali m.in. profesjonalne noże, fartuchy i książki kucharskie. Podczas pierwszych zajęć dowiedzieli się, co to jest slow food, gdzie szukać i jak dobierać produkty do przygotowywanych dań.

Podczas zajęć praktycznych tworzą dania, używając ekologicznych produktów. "Był jeden warunek - nie gotujemy tak jak w domu. Gotujemy to wszystko, czego normalnie w domu byśmy nie ugotowali" - mówi restaurator i pasjonata, szef Convivium Vigrensis Slow Food Polska Michał Grnyo.

Celem warsztatów jest umożliwienie wybranej grupie skorzystania z nowoczesnych i innowacyjnych form edukacji, przy wykorzystaniu lokalnych produktów najwyższej jakości.

Uczestnicy warsztatów uczą się łączyć smaki, np. truskawki z własnoręcznie zrobionym majonezem. Podczas zajęć powstają ciekawe dania jak zupa cebulowa z własnoręcznie przygotowanymi grzankami, pierś kurczaka wędzona na zielonej herbacie nadziewana ziołami czy suszonymi śliwkami .

"Co osoba to inny pomysł na danie" - mówią sami uczestnicy. "To nowe doświadczenie kulinarne, smakowe, no i sama obecność tutaj jest dla nas przyjemnością" - dodają inni.

Uczestnicy warsztatów to także często właściciele okolicznych agroturystycznych gospodarstw, którzy dzięki nowym umiejętnościom i daniom będą mogli zaskoczyć swoich gości i przyciągnąć na Suwalszczyznę kolejnych turystów.

"W tym momencie w ramach Działania 9.5 Kapitału Ludzkiego na Suwalszczyźnie i Sejneńszczyźnie prowadzone są 3 projekty" - mówi prezes Lokalnej Grupy Działania, stowarzyszenie Nasza Suwalszczyzna Jarosław Rżany. Oprócz warsztatów kulinarnych, już wkrótce rozpocznie się kurs żeglarski i nurkowania pod nazwą "Sporty wodne w służbie edukacji na Suwalszczyźnie" oraz projekt skierowany do kandydatów którzy myślą o wstąpieniu w szeregi Ochotniczych Straży Pożarnych. Chętni zdobędą uprawnia ratownika WOPR, nurka a także z udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.

"To jest to, co robimy teraz. Chcielibyśmy aby w przyszłym roku każdy z tych projektów był kontynuowany, aby to był stały proces edukacji ludzi na Suwalszczyźnie" - zaznacza Jarosław Rżany.

Za dwa tygodnie kolejne warsztaty, tym razem nalewkarskie. W Starym Folwarku, Sejnach i Augustowie mistrz Polski w nalewkach poprowadzi warsztaty z wytwarzania i degustacji nalewek. Zapisy na te warsztaty właśnie się rozpoczęły. (zmj)

Zobac zteż:
Slow food kulinarnym wabikiem Suwalszczyzny




ZNAJDŹ NAS





Gwiazdka z książką

Podlaskie Centrum Produktu Lokalnego






Źródło fot. Biblioteka Publiczna im. Marii Konopnickiej w Suwałkach
20.11.2024, 07:25, akt. 09:45

Będzie to sentymentalna podróż w czasie










źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok