Radio Białystok | Wiadomości | Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej walczą o Certyfikat Internautów
Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej organizowane w Supraślu walczą w ogólnopolskim konkursie na najlepszy produkt turystyczny roku. Organizowana od dwóch lat impreza Starostwa Powiatowego w Białymstoku ma szansę na zdobycie Certyfikatu Internautów.
"To ważny i prestiżowy konkurs, który może przyciągnąć turystów do regionu, którzy podróżując szukają nie tylko ciekawych atrakcji do obejrzenia, ale też ciekawych, regionalnych smaków" - mówi prezes Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej Bożena Nienałtowska.
Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Zmiemniaczanej organizowane są latem w Supraślu. W konkursie uczestniczą między innymi lokalne koła gospodyń wiejskich, które przygotowują konkursowe potrawy z ziemniaków. Zwycięzcę wyłaniają odwiedzający mistrzostwa, którzy biorą udział w degustacji konkursowych dań. Impreza cieszy się sporą popularnością i pokazuje nasze regionalne tradycje kulinarne - mówi organizator mistrzostw starosta białostocki Jan Perkowski.
Do głosowania internautów w konkursie Polskiej Organizacji Turystycznej nominowano po jednym wydarzeniu turystycznym z każdego regionu. Tym samym Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej rywalizują między innymi z Krainą Górnej Odry, Airshow w Lesznie czy z Festiwalem Stolica Języka Polskiego. Głosy można oddawać do końca października na stronie https://www.polska.travel/.
Suwalszczyzna ma kartacze, a Białostocczyzna babkę i kiszkę ziemniaczaną - przekonuje o tym Starostwo Powiatowe w Białymstoku, które w sobotę (29.07) w Supraślu zorganizowało II Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
Inny organizator, ale cel pozostał ten sam: promocja kiszki i babki ziemniaczanej. W Supraślu zorganizowano Światowe Mistrzostwa w pieczeniu tych regionalnych dań.