Radio Białystok | Wiadomości | II Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej w Supraślu
Suwalszczyzna ma kartacze, a Białostocczyzna babkę i kiszkę ziemniaczaną - przekonuje o tym Starostwo Powiatowe w Białymstoku, które w sobotę (29.07) w Supraślu zorganizowało II Światowe Mistrzostwa w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kiedyś ta nietypowa rywalizacja odbywała się w ramach Uroczyska, a teraz organizuje ją Starostwo Powiatowe.
W rywalizacji wzięło udział 30 dań przygotowanych przede wszystkim przez Koła Gospodyń Wiejskich, a jurorami byli m.in. turyści.
Przy okazji mistrzostw w amfiteatrze w Supraślu zorganizowano duży festyn. Poza regionalnymi kulinariami można tam było kupić tradycyjne rękodzieło. Na zakończeni zagrał Stahursky.
Wyniki:
Babka (indywidualnie):
1. Irena Sadowska
2. Klaudia Bartkowiak
3. KGW Ogrodniczki
Kiszka (indywidualnie):
1. Zofia Amielańczyk
2. KGW Barwianki z Dobrzyniówki
3. KGW Brzozowianki
Babka (duży producent):
1. Leniwa Grażyna
2. Kuźnia Smaków
3. Żubrowisko
Kiszka (duży producent):
1. Kuźnia smaków
2. Leniwa Grażyna.
3. Jard
Najlepszy chłodnik:
Olmoncianki
Mogą być ziemniaczane, z cukinii, z jabłkami, a także polane syropem klonowym. Piątek (2.12) w kalendarzu świąt kulinarnych to Dzień Placków.
Można było spróbować podlaskich specjałów i nauczyć się je przyrządzać. Kilkadziesiąt kół gospodyń wiejskich i producentów żywności prezentowało się na I Festiwalu "Smaki Podlasia".
Inny organizator, ale cel pozostał ten sam: promocja kiszki i babki ziemniaczanej. W Supraślu zorganizowano Światowe Mistrzostwa w pieczeniu tych regionalnych dań.