Radio Białystok | Wiadomości | Sanepid: Jedzenie w suwalskim szpitalu jest złe

Sanepid: Jedzenie w suwalskim szpitalu jest złe

autor: Areta Topornicka

13.03.2019, 08:40, akt. 11:30

Zimne, nieapetyczne i mało zróżnicowane posiłki, niekompletna zastawa stołowa i jadłospis niedostępny dla pacjentów - to tylko niektóre z nieprawidłowości, jakie stwierdził Sanepid w suwalskim szpitalu.

Fotolia.com
Fotolia.com

Pod koniec lutego jeden z pacjentów poskarżył się, że jakość posiłków podawanych chorym jest skandaliczna. W odpowiedzi Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę w trybie interwencyjnym. Skontrolowano każdy ze szpitalnych oddziałów, jak również zakład usług cateringowych, z którym szpital ma podpisaną umowę. O wynikach tych działań mówi kierownik Oddziału Higieny Żywności w Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej w Suwałkach Anna Radzewicz:


Oceniając jadłospis potwierdzono spostrzeżenia pacjentów. Czyli przede wszystkim brak urozmaicenia posiłków. Główny surowiec to drób w różnej postaci, kasza jęczmienna, ryż, buraki gotowane. A na śniadanie i kolacje podawane są przetwory mięsne o bardzo podobnym składzie i smaku. Podawany jest również ciągle ten sam rodzaju pieczywa. W trakcie kontroli stwierdzono, że jednego dnia na śniadanie była zupa mleczna z kaszą jęczmienną i podczas obiadu kasza jęczmienna również stanowiła dodatek do drugiego dania. Stwierdzono też brak różnorodności kolorystycznej posiłku.


Ale to nie wszystko. Pacjenci skarżyli się, że trafiają do nich zimne posiłki. Wyniki kontroli przeprowadzonej przez Sanepid wykazały, że temperatura podawanych dań jest aż o 13 stopni niższa od przepisowej:


Minimalna temperatura posiłku dostarczonego dla pacjenta powinna wynosić 63 stopnie. Tymczasem temperatura drugiego dania serwowanego ostatniemu pacjentowi wynosiła 50 stopni. Stwierdzono też znaczne braki w zastawie stołowej, m.in. brak kubeczków termoizolacyjnych oraz brak przykrywek na pojemniki do zupy, jak również opieszałe wydawanie tac z posiłkami. Obecnie prowadzone jest postępowanie administracyjne. Inspekcja sanitarna oczekuje na wyjaśnienia ze strony zakładu usług cateringowych.


Dariusz Pierzak — prezes spółki Rebus, która jest odpowiedzialna za posiłki w suwalskim szpitalu, uważa, że nie wszystkie uwagi Sanepidu są zasadne. W rozmowie telefonicznej narzekał, że firma działa na terenie całej Polski, ale to właśnie w Suwałkach kontrole przeprowadzane są wyjątkowo często. Z kolei dyrektor szpitala Adam Szałanda jest zdania, że mimo tego, iż w jego placówce obowiązuje jedna z najniższych stawek żywieniowych w regionie, jedzenie spełnia wszystkie wymagane normy.

| red: mik, maj

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Prokuratura sprawdza czy personel suwalskiego szpitala jest winny śmierci pacjenta

21.01.2019, 10:14

Chodzi o głośne zdarzenie sprzed dwóch tygodni. W nocy 49-letni pacjent oddziału internistycznego wyskoczył przez okno. Spadł z wysokości około siedmiu metrów na dach sąsiedniego budynku. Zmarł wskutek odniesionych obrażeń.


6 mln złotych otrzymał suwalski szpital na doposażenie oddziałów dziecięcych

7.01.2019, 16:40

Zostaną doposażone wszystkie oddziały z których korzystają najmłodsi pacjenci, oraz blok operacyjny.


Oddział pulmonologii w suwalskim szpitalu przeszedł gruntowny remont

4.01.2019, 13:38

Nowe pracownie, wyposażenie, łóżka szpitalne. Zakończył się generalny remont pulmonologii w Szpitalu Wojewódzkim w Suwałkach.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok