Radio Białystok | Wiadomości | Koła gospodyń wiejskich brały udział w kulinarnej "bitwie regionów"
Dla uczestników to był konkurs kulinarny – dla zwiedzających uczta z produktem regionalnym.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Kilka kół gospodyń wiejskich z powiatu białostockiego rywalizowało w sobotę (09.07) w Supraślu w pierwszym etapie ogólnopolskiego konkursu Bitwa Regionów. Sam konkurs był przede wszystkim okazją do promowania regionalnej kuchni.
Podlaskie słynie z jednej z najciekawszych regionalnych kuchni, która charakteryzuje się wielokulturowym charakterem pogranicza białorusko – litewskiego.
To pieniądze m.in. na zakup strojów, wyposażenia stoisk czy organizację imprez kulturalnych. Blisko 400 tysięcy złotych przekazał Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego na działalność m.in. kół gospodyń wiejskich, lokalnych centrów i stowarzyszeń.
O "Grabie Szczuki" walczą uczestnicy konkursu kulinarnego w Szczuczynie.
Podlaskie potrawy i lokalne produkty to doskonała promocja naszego regionu. Dodatkowo ich przygotowywanie może być dobrym źródłem zarobku. Tak podkreślali uczestnicy kulinarnych warsztatów w Tykocinie.