Radio Białystok | Wiadomości | Młodzi adepci sztuki kulinarnej "Gotują z klasą" [zdjęcia]
13 dwuosobowych zespołów ze podlaskich szkół średnich konkuruje o wygraną w III edycji Wojewódzkiego Konkursu Gastronomicznego "Gotuj z klasą".
Celem konkursu jest doskonalenie umiejętności, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów ponadpodstawowych szkół rolniczych i zawodowych o profilu gastronomicznym. Najpierw w 13 szkołach, które zgłosiły się do konkursu, przeprowadzone zostały etapy szkolne, a w piątek (25.03) zmierzyli się ze sobą najlepsi.
Uczniowie przygotowywali zupę lub przystawkę, danie główne, którym w tej edycji jest babka ziemniaczana oraz deser. W daniach konkursowych wykorzystywali lokalne produkty z regionu.
Wygrały Sylwia Borkowska i Sylwia Łajewska, uczennice Zespołu Szkół im. ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, zdobywając niemal maksymalną liczbę punktów.
Jurorzy oceniali walory smakowe, estetykę i sposób podania potrawy do degustacji, wykorzystanie lokalnych produktów, z których zostały przygotowane dania charakterystyczne dla Podlasia i jego tradycji oraz udział produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Główny juror - współpomysłodawca konkursu, mistrz sztuki kulinarnej Karol Okrasa zaprosi zwycięski zespół na staż do swojej restauracji.
Finał zmagań odbył się w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Organizatorem konkursu jest Samorząd Województwa Podlaskiego.