Radio Białystok | Wiadomości | Więcej warzyw i owoców w diecie Polaków w czasie pandemii - wynika z badań
autor: Marcelina Markowska
Ponad 40% Polaków twierdzi, że podczas pandemii zaczęło się lepiej odżywiać. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez UCE Research i Syno Poland.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Jemy więcej owoców i warzyw, a także dbamy o regularność posiłków. Poprawę deklarują głównie mieszkańcy dużych miast. Jednak nie wszyscy pytani przez nas białostoczanie zauważyli zmiany u siebie.
U siebie nie zauważyłam zmiany, bo ja zawsze starałam się zdrowo odżywiać. Mam własny ogródek, gdzie uprawiam owoce i warzywa. Przede wszystkim nie kupuję przetworzonej żywności. Myślę jednak, że mógł powstać taki trend - mówi jedna z mieszkanek.
Dr Maciej Białous z Instytutu Socjologii Uniwersytetu w Białymstoku podkreśla, że zmiana dotyczy określonej grupy osób.
Wydaje się, że zmiany dotyczą w dużym stopniu osób, które w poprzednim roku przeszły na pracę zdalną. Miały więcej czasu na poukładanie różnych kwestii życiowych m.in. tych związanych z odżywianiem - dodaje.
Z badań wynika, że dla blisko 60 procent ankietowanych najważniejszą zmianą w odżywianiu jest jedzenie większej ilości warzyw.
Miód może być pomocny m.in. podczas bólu gardła czy przeziębienia. Jak prawidłowo go stosować? Jakie miody wybierać, by odpowiadały naszym potrzebom i przede wszystkim nam smakowały?
Do kogo skierowany jest rządowy program walki z otyłością i jak dbać o prawidłową dla swego zdrowia wagę ciała?
Według badań już 10 proc. Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa, a drugie tyle planuje zdecydować się na to w najbliższym czasie. 1 października obchodzony jest Światowy Dzień Wegetarianizmu.