Radio Białystok | Wiadomości | W Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej zaprezentowano kulinarne „Perły” z regionu
Kompot z rajskich jabłuszek, udziec z pieca chlebowego, sok z kiszonego buraka, szczupak z angielki i szpikowany udziec z dzika - to lokalne przysmaki z woj. podlaskiego, które zdobyły wyróżnienia regionalne podczas ogólnopolskich targów "Nasze regionalne dziedzictwo - Smaki Regionów" w Poznaniu.
Kulinarne "Perły 2021" z regionu zaprezentowano w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej w Wasilkowie.
Pierwszy raz w historii konkursu wyróżnienie trafiło do koła gospodyń wiejskich. Mieszkanki Radziłowa w powiecie grajewskim przygotowały szczupaka z angielki.
– Ryba, do tego przyprawy. Przede wszystkim pietruszka, bo szczupaki ją lubią, no i odrobina bułki namoczonej w mleku – opisuje Agnieszka Chrzanowska z KGW w Rzadziłowie.
Podczas ogólnopolskich targów w Poznaniu specjalną nagrodą - "Kluczem do Polskiej Spiżarni" uhonorowano wicemarszałka woj. podlaskiego Stanisława Derehajłę za zasługi w promocji produktu lokalnego.
– Myślę, że ta nagroda należy się moim rodzicom, bo to oni zaszczepili we mnie miłość do kulinariów, ale też do kultury stołu. Chciałbym ją dedykować moim dzieciom, które – mam nadzieję – przejmą po mnie tę miłość do regionu i dumę z bycia Podlasianinem - podkreśla wicemarszałek.