Radio Białystok | Wiadomości | Ogólnopolskie Dni Truskawki w Korycinie - warsztaty kulinarne i degustacja
Warsztaty kulinarne i degustacja potraw przyrządzonych z truskawek i korycińskiego sera - w ten sposób zorganizowano tegoroczne obchody Ogólnopolskich Dni Truskawki w Korycinie.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Impreza rozpoczęła się o 11:00 w Parku Kulturowym Milewszczyzna koło Korycina. Jest w innej formule niż dotychczas, w ubiegłym roku z powodu pandemii ją odwołano.
Truskawkę w różnych odsłonach kulinarnych prezentowali dziś: Łukasz Rakowski - zaliczony do wąskiego grona szefów kuchni rekomendowanych przez Slow Food Polska i białostocka blogerka Małgosia O’Szewster.
Są też truskawkowe warsztaty edukacyjne i truskawkowy happening.
To pierwszy weekend wakacji i początek naszej akcji "Podlaskie To Tu!", czyli sposób na udane wakacje z Polskim Radiem Białystok.
Można kupić pamiątki, rękodzieło ludowe i artykuły spożywcze. W środę (23.06) przed białostockim ratuszem rozpoczął się Jarmark Świętojański.
Pół tony truskawek zużyto do rozegrania w niedzielę (30.06) w Korycinie wielkiej bitwy na te owoce: Korycin - reszta świata. To element kończących się w tej miejscowości 24. Ogólnopolskich Dni Truskawki. Truskawka to od lat jeden z elementów promocji tej gminy.