Radio Białystok | Wiadomości | Przepis na piwo kozicowe wygrał w konkursie kulinarnym ogłoszonym przez władze Łomży
W tym roku jury oceniało kilkanaście propozycji - mówi prezydent miasta, Mariusz Chrzanowski.
Wybrane i nagrodzone zostały trzy przepisy.
Pierwsze miejsce zajęło piwo kozicowe, drugie miejsce - babka drożdżowa, a trzecie placuszki - pampuchy. Chcemy w następnym roku wydać poradnik kulinarny, bo przez te lata udało nam się zebrać wiele ciekawych przepisów. Myślę, że to gdzieś trzeba zapisać i zachować. Trzeba się nimi dzielić i zostawić następnym pokoleniom
- mówi prezydent miasta, Mariusz Chrzanowski.
Konkurs, to także element promocji Łomży nawiązujący do hasła promującego miasto.
Zgodnie z naszym hasłem można się zasmakować w Łomży na różne sposoby. Można zasmakować się w kulturze, można się rozsmakować w sporcie, życiu w naszym mieście, ale hasło "zasmakuj" kojarzy nam się z jedzeniem. W związku z tym, chcieliśmy też, żeby mieszkańcy naszego miasta, mieszkańcy subregionu, mieli możliwość pokazywania swoich potraw, których przepisy przechodziły z pokolenia na pokolenie. Żebyśmy mogli się promować poprzez nasze lokalne potrawy
- dodaje prezydent miasta.
Zwycięzca konkursu dostał nagrodę w wysokości 2000 zł, za drugie miejsce - 1000 zł i trzecie 500 zł.
"Zasmakuj w Łomży" to konkurs kulinarny, który po raz kolejny ogłosiły władze miasta. Jak mówi prezydent Mariusz Chrzanowski to sposób na zachowanie w pamięci tradycyjnych przepisów, ale także na promocję miasta.
Paszport turysty mogą otrzymać osoby, które odwiedzają Łomżę.
Dawne przepisy na regionalne dania związane z Łomżą i regionem chcą zebrać i odtworzyć władze miasta, by promować Łomżę przez kulinaria i rozwijać turystykę kulinarną. Do 14 sierpnia, do urzędu miasta można zgłaszać przepisy w konkursie "Zasmakuj w Łomży".