Radio Białystok | Wiadomości | Białostockie restauracje przygotowują się na przyjęcie klientów [zdjęcia]

Białostockie restauracje przygotowują się na przyjęcie klientów [zdjęcia]

autor: Edyta Wołosik

18.05.2020, 17:54, akt. 18:42

Niektórzy ustawili je w miniony weekend, inni robią to dopiero w poniedziałek (18.05). W centrum Białegostoku pojawia się coraz więcej ogródków kawiarnianych.

fot. Joanna Szubzda
fot. Joanna Szubzda


0:00
0:00
Białostockie restauracje przygotowują się na przyjęcie klientów - relacja Edyty Wołosik | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Od 18 maja kawiarnie, bary i restauracje - przy zachowaniu określonych obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy - mogą świadczyć usługi gastronomiczne zarówno na miejscu, jak i na wynos.

W centrum Białegostoku nie wszystkie lokale są gotowe na gości. Niektórzy restauratorzy jeszcze rozstawiają ogródki i dostosowują lokale do nowych wytycznych.

Lokale muszą wprowadzić zasadę 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego. Można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane powinny być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki, wazoniki, ect.

Według zaleceń resortu, właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały one zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam, gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet.

Właściciele lokali muszą zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.

Osoby stojące w kolejce powinny zachować dwumetrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet.

Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Natomiast kucharze i kelnerzy powinni nosić maseczki oraz rękawiczki. Po wyjściu gości, stoliki powinny być każdorazowo dezynfekowane.


źródło: PAP | red: zmj, wsz

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z iOS

PRB
Aplikacja Polskiego Radia Białystok dla telefonów z Androidem

Przeczytaj, zanim skomentujesz

ZOBACZ TEŻ:


Można iść do fryzjera, salonu kosmetycznego - zdjęte kolejne obostrzenia [zdjęcia]

18.05.2020, 08:02

Od poniedziałku (18.05) restauracje, kawiarnie czy salony kosmetyczne są już czynne. Ponadto ruszył kolejny etap odmrażania sportu.


Ekspert: odmrażanie kolejnych sektorów gospodarki to nie koniec zmagań z epidemią

17.05.2020, 10:01

Odmrażanie kolejnych sektorów gospodarki to nie koniec zmagań z epidemią, ale jej kolejny etap - powiedział ekspert Polskiego Instytutu Ekonomicznego Paweł Śliwowski.


Restauratorzy przygotowują się do otwarcia lokali

17.05.2020, 08:42

Jedni już się przygotowują, inni postanowili poczekać na to, co zaproponują władze miasta. Od najbliższego poniedziałku (18.05) czynne mogą być m.in. ogródki kawiarniane.





ZNAJDŹ NAS


















źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok