Radio Białystok | Wiadomości | Jedząc więcej sezonowych warzyw i owoców, zmniejszamy ryzyko przeziębienia - informują eksperci
autor: Robert Bońkowski
Eksperci alarmują, by w okresie jesiennym zmienić nawyki żywieniowe i spożywać więcej sezonowych warzyw i owoców. Zapytaliśmy białostoczan, czy zmieniają swoje diety wraz ze zmianą pór roku i o to co warto spożywać, by zmniejszyć ryzyko przeziębienia.
Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.
Nasza dieta powinna być zbilansowana pod kątem wszystkich makro i mikroskładników. Dietetyk Urszula Kozłowska mówi o tym, by spożywać regularnie posiłki i nie zapominać o śniadaniu.
Bardzo ważne jest, by spożywać dużo warzyw i owoców. Szczególnie w sezonie jesiennym warto jeść dynię, buraki, paprykę, brokuły, gruszki czy śliwki. Warto też sięgnąć po mrożonki, ze względu na brak pewnych warzyw i owoców na sklepowych półkach i przygotowywać sobie z nich zupy krem i koktajle - mówi Urszula Kozłowska.
Dietetyk dodaje, że ważne w naszej diecie są kwasy omega-3, które znajdziemy m.in. w rybach morskich i oliwie.
Kwasy omega-3 znajdują się w rybach morskich, lecz ze względu na to, że są one zanieczyszczone ciężkimi metalami, powinniśmy spożywać ich nie więcej niż 200 g tygodniowo. Do tego warto jeść też kiszone warzywa, takie jak kapusta i kiszone ogórki, które są naturalnym probiotykiem i wzmacniają nasze jelita, przez co zmniejszamy ryzyko infekcji - mówi białostocka dietetyk.
Można też pić herbaty ziołowe, takie jak czystek. Dobrym dodatkiem do herbat są w tym okresie soki z malin i czarnych porzeczek. Wzmocnieniu odporności w sezonie jesiennym pomaga również nie tylko włączenie do jadłospisu warzyw i owoców, ale też wyłączenie z niego produktów, które odporność osłabiają, czyli tych, które zawierają duże ilości konserwantów i wzmacniaczy smaku.
Na białostockich Dojlidach grupa 30 morsów zainaugurowała nowy sezon zimnych kąpieli.
Dla jednych to moda, dla innych filozofia czy też zdrowy styl życia. 1 października obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu.
O tym mówią dr Irena Białokoz-Kalinowska z Wydziału Nauk o Zdrowiu Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz dietetyczka Anna Kuczkin.
W zeszłym tygodniu do podlaskich przychodni zgłosiło się prawie 6 tys. chorych. Lekarze alarmują - zaczyna się szczyt zachorowań na grypę i infekcje grypopochodne.