Radio Białystok | Wiadomości | Młodzież z podlaskich szkół poznawała tajniki wędzenia potraw
Jak wydobyć tradycyjne smaki we współczesnej kuchni? Tego mogli dowiedzieć się uczniowie podczas warsztatów kulinarnych pod okiem znanego kucharza.
W Pomigaczach koło Białegostoku spotkała się młodzież ze szkół, uczestniczących w tegorocznym konkursie "Gotuj z klasą". Tajniki wędzenia zdradzał im mistrz kuchni Karol Okrasa.
Pochodzę z Białej Podlaskiej, czyli z dawnego woj. podlaskiego i zawsze mówię, że mam Podlasie w sercu i na talerzu. Chcę ten charakterystyczny element, także dla kuchni tego regionu, a więc aromat wędzenia we współczesnej kuchni pokazać młodzieży. To jak my go wykorzystujemy, bazując na tradycji i kulturze. Jak wędzić w restauracji, nie mając wędzarni - a jednak się da. Więc są to warsztaty z cyklu raczej kreacji, łamania przepisów, transkrypcji czegoś, co było kiedyś na dzisiejsze czasy - mówi Karol Okrasa.
Wraz z młodzieżą w warsztatach kulinarnych wziął udział wicemarszałek woj. podlaskiego Stanisław Derehajło.
Musimy nasze działania robić kompleksowo. Produkować dobre produkty, następnie dobrze przetwarzać to, robić dobrą żywność, robić dobry marketing, sprzedaż. Zachęcać ludzi, żeby tutaj przyjeżdżali, żeby produkt szedł w świat - to wszystko składa się w pewną całość. Chcemy to robić w sposób nie patetyczny, ale lekki, z sercem, z klimatem charakterystyczny jedynie dla naszego województwa - mówi wicemarszałek województwa podlaskiego Stanisław Derehajło.
Warsztaty kulinarne "Wędzenie - tradycyjny smak we współczesnej kuchni polskiej", podobnie jak konkurs "Gotuj z klasą" zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego.