Kiszka ziemniaczana - przepis Teresy Wasilewskiej z Dołubowa

9 marca 2018

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Kiszka ziemniaczana - przepis Teresy Wasilewskiej z Dołubowa | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Kiszka ziemniaczana - przepis Teresy Wasilewskiej z Dołubowa


Składniki:

  • ziemniaki
  • niewiele kaszy gryczanej lub kaszy jęczmiennej (według uznania)
  • boczek, słonia, cebula
  • sól, pieprz
  • gruby flak

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę, smażymy pokrojony w kostkę boczek i słoninę oraz posiekaną cebulę. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o oczkach większych, pół na najdrobniejszych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nadziewamy flak farszem (luźno). Układamy na papierze do pieczenia posmarowanym tłuszczem. Kiszkę nakłuwamy i nie związujemy, tylko końce podkładamy pod spód flaka. Pieczemy godzinę - godzinę piętnaście minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok