Babka ziemniaczana - przepis Jolanty Marchel

10 listopada 2017

fot. Renata Reda
fot. Renata Reda



0:00
0:00
Babka ziemniaczana - przepis Jolanty Marchel | Pobierz plik.


Problemy z odsłuchem?

Częstym problemem przy wyświetlaniu playera jest używanie Adblocka.
Dłuższe dźwięki na niektórych wersjach przeglądarki Chrome są ucinane.

Składniki:

  • 3 kg ziemniaków
  • 40 dkg boczku
  • 40 dkg kielbasy
  • 4 duże cebule
  • około 8-9 łyżek mąki
  • 4 jajka
  • śmietana (400 ml)
  • majeranek (lub zioła prowansalskie), sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę i cebulę.

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do tego podsmażony boczek z cebulą, przyprawy, jajka, śmietanę i mąkę. Tak przygotowaną masę wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (pierwsze minuty w 250 stopniach) i pieczemy 1,15 do 2 godzin w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.


Przeczytaj, zanim skomentujesz







Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek


Knysze z serem - przepis Barbary Łapińskiej ze Zwierek



Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy


Rosti ze schabem - przepis Artura Lenczewskiego z Choroszczy












 
 

Prowadzący:

Renata Reda



źródło: www.radio.bialystok.pl

Białystok FM 99,4 Łomża FM 87,9 Suwałki FM 98,6 Siemiatycze FM 104,1 Białowieża FM 89,4 178,352 MHz (k.5C) DAB+

Copyright © Polskie Radio Białystok