Radio Białystok | #eksperyment | Jak pokroić cebulę bez płaczu? – eksperyment dziennikarzy Radia Białystok
Jak pokroić cebulę bez płaczu? Czy popularne metody, przekazywane z pokolenia na pokolenie działają? Nasi dziennikarze postanowili to sprawdzić ze znanym prezenterem i kucharzem Grzegorzem Łapanowskim.
Jak mówi mistrz kuchni, za łzy podczas krojenia cebuli odpowiada siarka.
Cebula ma związki siarki. W momencie, kiedy ją kroimy, te związki się uwalniają i podrażniają nasze spojówki i gałkę oczną. Powoduje to, że płaczemy. Teoretycznie można trochę zminimalizować wpływ tych olejków eterycznych, ale - moim zdaniem - jest to nie do uniknięcia. Trzeba pogodzić się z tym, że od czasu do czasu trochę popłakać trzeba.
Większość znanych metod, które mają zapobiegać łzawieniu podczas krojenia cebuli, polega na osłonięciu oczu. Okulary, maski do pływania, czy soczewki kontaktowe, mają pomagać w walce z płaczem, a dokładniej ograniczać ilość związków siarki, które dostają się do naszych oczu.
Problem jest na tyle ważny, że naukowcy próbują wyhodować genetycznie modyfikowaną cebulę, która nie zawierałaby siarki, nie wiadomo jednak, czy nie zmieni to smaki warzywa.
Co można zrobić z cebuli?
Jak mówi Grzegorz Łapanowski, cebula jest bardzo wdzięcznym warzywem i można z niej przygotować kilka ciekawych potraw.
"Ja lubię z cebuli robić konfiturę, zupę. Lubię pieczoną cebulę. Nasza cebula jest siostrą szarotki. Znamy ją głównie z francuskiej kuchni. Mniej się płacze w trakcie jej krojenia, bo ona nie jest aż tak intensywna."
9 sposobów na krojenie cebuli bez płaczu – eksperyment dziennikarzy Radia Białystok
Andrzej Ryczkowski i Kamil Kalicki razem z Grzegorzem Łapanowski przetestowali w kuchni 9 sposobów na krojenie cebuli bez płaczu. Według wiedzy potocznej można uniknąć łez między innymi dzięki: okularom przeciwsłonecznym, masce do pływania, zapaleniu świeczki i gryzieniu zapałki podczas krojenia, oziębieniu cebuli w zamrażarce, wykrojeniu końcówki. Pomagać mają też: rzucie gumy, jedzenie chleba bądź bułki podczas całej operacji i namoczenie cebuli w wodzie.